English Nederlands

Vacature: Voorzitter

september 18, 2020

Ben jij een enthousiaste activist, of heb je veel affiniteit met activisme in binnen- en buitenland? Ben je jonger dan 36 jaar en heb je zin om samen met ons Alert draaiende te houden en jonge activisten te steunen? Lees dan verder!

Wie zijn wij?

Sinds 1991 neemt Alert fonds voor jongeren een unieke positie in binnen de Nederlandse en internationale fondsenwereld. Alert is een onafhankelijk fonds dat progressieve projecten van jongeren ondersteunt. Alert wil dat activistische jongeren beter en meer gehoord worden, en denkt dat jongeren zelf daar het best voor kunnen zorgen. Daarom ondersteunt Alert nationale en internationale jongereninitiatieven met kleine subsidies. Alert wordt gerund door een groep enthousiaste en  vrijwillige bestuursleden tussen de 18 en 36 jaar.

We zijn op zoek naar een voorzitter

De functie

Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de vergadering. In samenwerking met de secretaris en penningmeester stel je de agenda’s op en bewaar je gezamenlijk het overzicht op de jaaragenda en stichtingsverplichtingen. Tijdens de vergadering zit je voor, let je op dat iedereen aan het woord komt en dat agendapunten op tijd en gezamenlijk worden afgesloten. Binnen het Alert bestuur heeft iedereen een gelijke stem dus beslissingen worden altijd door het gehele bestuur gedragen. Voorzitter is een aanvulling op de algemeen bestuurslid positie, wat betekend dat de normale bestuurstaken ook bij het takenpakket horen.

Wat ga je doen als algemeen bestuurslid?

 • Je neemt deel aan de bestuursvergaderingen, die wisselen tussen Utrecht en Amsterdam (18 per jaar). Vanwege Covid-19 vergaderen we nu tijdelijk niet op locatie, maar via video-conference.
 • Je beoordeelt elke maand de binnengekomen projectaanvragen en eindverslagen (verantwoordingen) samen met andere bestuursleden;
 • Je neemt deel aan het jaarlijkse bestuursweekend;
 • Je neemt deel in één van de drie commissies (Interne Zaken, Media, Communicatie & Outreach, of Pand & Penningen).
 • De tijdsinvestering van bestuursleden is ongeveer 12 uur per maand. Afhankelijk van de taken en commissie waarin je deelneemt, kan incidenteel meer tijd nodig zijn. Als voorzitter komen hier natuurlijk nog wat extra uren bij.

Wat breng je mee?

 • Je voelt je verbonden met de doelstellingen van Alert;
 • Je hebt (bij voorkeur) zelf  ervaring met jongerenactivisme;
 • Je hebt (bij voorkeur) bestuurservaring;
 • Je bent een teamspeler en pakt proactief klussen op;  
 • Je hebt inzicht in politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en, bij voorkeur, kennis van activisme, ontwikkelingssamenwerking of filantropie.
 • Je hebt een goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal; in aanvulling daarop zijn Spaans en Frans een pre. 
 • Je bent (grotendeels) woonachtig in Nederland, zodat je de bestuursvergaderingen en het bestuursweekend kan bijwonen.

Wat biedt Alert?

Een gemotiveerde en gezellige groep medebestuursleden, die naast de bestuurstaken ook bestuursuitjes en gezamenlijke trainingen doen. Het betreft een vrijwillige, onbetaalde functie, maar er is een reiskosten- en maaltijdvergoeding beschikbaar per vergadering. Er wordt veel ruimte geboden voor eigen initiatief en het uitwerken of oppakken van ideeën die passen bij Alert.

Sollicitatieprocedure

Ben je geïnteresseerd om bij een dynamische, informele organisatie te komen werken, mail je motivatie en CV dan naar sollicitatie@alertfonds.nl. Meer informatie over de vacature is te verkrijgen bij voorzitter@alertfonds.nl.

Sollicitatiegesprekken worden gehouden via video-conference met de sollicitatiecommissie. Op basis van haar aanbeveling neemt het bestuur haar besluit.